Over de hele wereld zijn er nog steeds een flink aantal mensen die last hebben van (een lichte) angst voor de tandarts. Een heel klein deel daarvan heeft een angst die sterk genoeg is om bestempeld te worden als dentofobie. Deze mensen zijn zo bang voor de tandarts dat ze actief de tandarts vermijden, wat nadelige gevolgen kan hebben voor hun mondgezondheid. Het is belangrijk voor degene die er last van hebben om te begrijpen waar het door komt en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan.

Oorzaken van tandartsangst

Er zijn meerdere termen die tandartsangst omschrijven, maar allemaal betekenen ze hetzelfde: een intense afkeer of angst om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Deze angst heeft als voornaamste oorzaak een of meerdere negatieve (of zelfs traumatische) ervaringen in het verleden. Denk aan pijnlijke complicaties bij een tandartsbehandeling, maar ook een ‘enge’ tandarts of over het algemeen een negatieve ervaring met de tandarts zelf. Het is ook mogelijk om een angst te ontwikkelen door de verhalen van andermans tandartservaringen. Je kunt deze natuurlijk overal tegenkomen op het internet, maar in een directe omgeving werkt het nog sterker. Andere oorzaken kunnen zijn een angst voor artsen in het algemeen, een angst voor ziekenhuizen of een angst voor mensen met een machtspositie.

Omgaan met tandartsangst

Het is belangrijk om ondanks je tandartsangst toch de tandzorg te krijgen die je nodig hebt. Als je een licht geval van tandartsangst hebt kun je geholpen worden door een gespecialiseerde angsttandarts. Deze stellen alles in werking om je op je gemak te laten voelen en weten hoe ze met dergelijke patiënten om moeten gaan. Een voorbeeld is de AVT-Kliniek, een angsttandarts in Utrecht. Technieken die gebruikt worden zijn positieve bekrachtiging en technieken om jezelf te ontspannen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde vormen van verdoving te gebruiken tijdens een tandartsbehandeling. Dit zijn uiteraard niet de normale verdovingen die met een spuit wordt aangebracht, maar lachgas of een algehele narcose. Niet iedere tandarts mag dergelijke handelingen uitvoeren. Er moet een anesthesist aanwezig zijn op locatie om te zorgen dat alles veilig en verantwoord gedaan wordt.

Pin It on Pinterest