Het melkgebit is tijdelijk, dit is geen reden om dit gebit slecht te onderhouden. De tanden gezond houden doe je natuurlijk door de tanden goed te poetsen. Maar een regelmatig tandartsbezoekje is ook geen slecht idee. In deze blog hebben we het over jouw kind en de tandarts!

Mee naar de tandarts

Laat je kind wennen aan de tandarts, neem het dan ook mee wanneer je zelf controle gaat. Begin hier bij als je kind rond de 2 jaar oud is, zo kan hij zien hoe een tandartspraktijk eruit ziet en wat een tandarts doet. Moet je langs de tandarts en behandeld worden voor bijvoorbeeld een gaatje, dan is het beter om je kind niet mee te nemen. Er is dan namelijk een grote kans dat jij zelf op ziet tegen het tandartsbezoek en dat voelt je kind ook. Bovendien is het voor jezelf ook fijn als je niet tijdens de behandeling op je kind moet letten. 

De eerste controle

Bij het eerste bezoek laten de meeste tandartsen het kind echt even wennen. De volgende afspraak is dan de eerste controle. De tandarts wil dan alleen even of het gebit in orde is een geeft vervolgens voorlichting aan de ouders. Gelukkig is een behandeling meestal niet nodig na de eerste controles.

Gele en bruine verkleuring van de tanden

De melktanden van jonge kinderen horen wit te zijn. Als de tandjes wat geel of bruin verkleurd zijn, kan er sprake zijn van zuigflescariës. Dit is een vorm van tandbederf waarvan de oorzaak het vaak langdurig drinken van zoete drank uit een zuigfles is. Zijn de tandjes van jouw kind verkleurd, maak dan een afspraak bij de tandartspraktijk Amsterdam

Kosten

De meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze kosten geldt dan ook geen eigen risico. Kosten voor bijvoorbeeld een beugel vallen niet onder de basisverzekering, maar deze kosten zijn natuurlijk nog niet van toepassing bij kleuters en peuters.

Pin It on Pinterest