Verwondingen aan de tanden en de mond komen vaak voor. Ongeveer 80% van de verwondingen aan het gebit tasten één of meer voortanden aan en kunnen schade veroorzaken aan de zachte weefsels – de tong, de lippen en de binnenkant van de wangen.

Bij zeer jonge kinderen zijn verwondingen aan de melktanden meestal het gevolg van het leren lopen. Er kan ook schade zijn aan de niet-afgebroken blijvende tanden. Sportletsels zijn de belangrijkste oorzaak van tand- en mondletsels bij oudere adolescenten en volwassenen. Tot 40% van de tandletsels bij oudere jongeren en volwassenen ontstaan tijdens het sporten.

Tips om sportgerelateerde tand- en mondletsels te voorkomen

Mondbeschermers : Bij het sporten kan je je tanden en mond het beste beschermen door het dragen van een gebitsbeschermer.

Gezichtskooien: Deze uitrusting beschermt tegen trauma’s aan het gezicht, vooral bij het spelen van bepaalde wedstrijdposities, zoals baseballcatcher of hockeykeeper.

Helmen: Het is altijd verstandig om een helm te dragen die gemaakt is voor de activiteit waaraan je deelneemt. Hoewel de meeste helmen de tanden en de mond niet beschermen, beschermen ze een ander belangrijk gebied – je hoofd, om te helpen beschermen tegen een hersenschudding.

Kunnen uitgebroken tanden worden gerepareerd?

Ja, uitgebroken tanden kunnen worden gerepareerd, en hoe eerder je bij de tandarts kunt komen, hoe beter. Uitgeslagen tanden met de grootste kans om gered te worden zijn de tanden die door de tandarts gezien worden en binnen een uur na het uitgeslagen te zijn weer terug te zetten.. Als een tand of kies is uitgeslagen, spoel dan voorzichtig het vuil van de wortel af en probeer het terug te plaatsen in de tandholte. Als dat niet mogelijk is, neem hem dan op weg naar de tandarts in de mond. Als het niet lukt, bewaar de tand dan in melk totdat je in het kantoor van de tandarts bent.

Zelfs als je tand niet kan worden gered, heb je niet per se je glimlach verloren. Door de vooruitgang in de tandheelkunde kan een tandheelkundig implantaat – een vrijstaande kunsttand – nu direct op je kaakbeen worden verankerd, met een porseleinen kroon erop, om te helpen bij het bijten, kauwen en om esthetische redenen.

Pin It on Pinterest