Obesitas is al jaren een probleem waar over de hele wereld op het niveau van de overheid over gesproken wordt. Verder is er een correlatie ontdekt tussen obesitas en mondgezondheid, aan de hand van onderzoeken die aantonen dat er vaker tandproblemen zijn bij mensen met een BMI boven de 30. Terwijl er een aantal factoren zijn die dit onderzoek niet helemaal goed uitdiept, zoals geslacht, leeftijd en erfelijkheid van bepaalde problemen, zijn er toch een aantal punten waardoor je wellicht een verandering in levensstijl wil overwegen.

Het antwoord zit hem waarschijnlijk in het voedingspatroon

Deelnemers van de studie die in de ‘obesitas-groep’ zaten toonden significant hogere niveaus van suiker in hun dieet. Dit is natuurlijk een belangrijke oorzaak voor tandproblemen. Zodra het voedingspatroon bestaat uit veel ‘lege’ calorieën, is het onwaarschijnlijk dat de deelnemer voldoende voedsel eet met de juiste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de gezondheid van je tandvlees en voorkomen gaatjes. Een overtollige aanwezigheid van vetweefsel wordt beschouwd als een teken van tandproblemen, en dat is uiteraard het geval bij mensen met obesitas.

Bacteriën zijn het hart van de studie

Het speeksel van een groep vrouwen met een BMI tussen de 27 en 32 werd geanalyseerd en daaruit werd de aanwezigheid van een bepaalde bacterie in ruim 98% van de samples geconstateerd. De opgemerkte bacterie komt het meest voor bij voedsel dat we klassiek gezien als ‘ongezond’ beschouwen en is vaak een belangrijk onderdeel van het dieet van mensen met obesitas. De oplossing zit hem dus in het maken van serieuze aanpassingen aan de leefstijl en voornamelijk het dieet. 

Het begin vanaf een jonge leeftijd

Waarschijnlijk een van de meest verontrustende feiten uit het onderzoek is het feit dat de link tussen obesitas en mondgezondheid al aanwezig is vanaf een zeer jonge leeftijd. Kinderen die het stempel ‘te zwaar’ krijgen hebben vaker en meer gaatjes dan kinderen met een normaal BMI. Hoewel dit naar alles waarschijnlijkheid komt door het dieet met de vele suikers, en niet zozeer door het overgewicht zelf. 

Mocht je meer informatie willen over welke voedingsmiddelen goed zijn voor zowel je gebit als je algehele gezondheid, is het goed om contact op te nemen met een tandarts en/of een mondhygiënist. Neem bijvoorbeeld Operatandarts, een tandarts in Amsterdam Oost met een mondhygiënist in de praktijk. Zij kunnen perfect advies geven over welke voedingsmiddelen schadelijk of juist aan te raden zijn.

Pin It on Pinterest