Nota bene dat elke gezondheidsprofessional je zal aanraden om te stoppen. Zowel je huisarts als je tandarts zal dit nadrukkelijk aangeven.

Roken leidt tot tandproblemen, waaronder:

  • Slechte adem
  • Verkleuring van de tanden
  • Ontsteking van de speekselklier openingen op het gehemelte.
  • Verhoogde opbouw van tandplak en tandsteen op de tanden
  • Verhoogd botverlies in de kaak
  • Verhoogd risico op leukoplakie, witte vlekken in de mond
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen, een belangrijke oorzaak van tandverlies
  • Vertraagd genezingsproces na tandextractie, parodontale behandeling of kaakchirurgie
  • Lagere slaagkans van tandheelkundige implantaten
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van mondkanker

Hoe leidt roken tot tandvleesproblemen?

Roken en andere tabaksproducten kunnen leiden tot tandvleesaandoeningen doordat ze de aanhechting van botten en weke delen van het gebit aantasten. Meer in het bijzonder blijkt dat roken de normale functie van de tandvleescellen verstoort. Deze interferentie maakt rokers vatbaarder voor infecties, zoals parodontale aandoeningen, en lijkt ook de bloedtoevoer naar het tandvlees te belemmeren – wat van invloed kan zijn op de wondgenezing.

Veroorzaken pijpen en sigaren tandproblemen?

Ja, zoals sigaretten, pijpen en sigaren leiden tot orale gezondheidsproblemen. Volgens de resultaten van een 23 jaar durend onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association, ervaren sigarenrokers tandverlies en alveolair botverlies (botverlies in het kaakbeen dat de tanden verankert) in een tempo dat gelijk is aan dat van sigarettenrokers. Pijprokers hebben ook een vergelijkbaar risico op tanduitval als sigarettenrokers. Naast deze risico’s lopen pijprokers en sigarenrokers nog steeds risico op mond- en keelkanker – zelfs als ze niet inademen – en andere gevolgen voor de mond – slechte adem, vlekken op de tanden en een verhoogd risico op parodontale (tandvlees)aandoeningen.

Zijn rookvrije tabaksproducten veiliger?

Nee. Net als sigaren en sigaretten bevatten rookloze tabaksproducten (bijvoorbeeld snuiftabak en pruimtabak) ten minste 28 chemische stoffen waarvan is aangetoond dat ze het risico op mondkanker en keel- en slokdarmkanker verhogen. Pruimtabak bevat namelijk hogere gehaltes aan nicotine dan sigaretten, waardoor het moeilijker is om te stoppen dan sigaretten. En een blikje snuiftabak levert meer nicotine op dan meer dan 60 sigaretten.

Rookvrije tabak kan je tandvlees irriteren, waardoor het terugtrekt of van je tanden wegtrekt. Zodra het tandvlees zich terugtrekt, komen de wortels van uw tanden bloot te liggen, wat een verhoogd risico op tandbederf met zich meebrengt. Blootgestelde wortels zijn ook gevoeliger voor warm en koud of andere irriterende stoffen, waardoor eten en drinken oncomfortabel wordt.

Bovendien kunnen suikers, die vaak worden toegevoegd om de smaak van rookloze tabak te verbeteren, je risico op tandbederf verhogen. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association blijkt dat gebruikers van pruimtabak vier keer meer kans hebben om tandbederf te ontwikkelen dan niet-gebruikers.

Rookvrije tabak bevat meestal ook zand en gruis, dat je tanden kan afslijten.

Pin It on Pinterest