Je denkt dat je glimlach een oppepper kan gebruiken, maar je wil de tijd of het geld niet investeren in professionele behandelingen. Je wordt ook niet verkocht op drogisterij gels of strips.

Sommige natuurlijke, huiselijke remedies zijn veilig en kunnen je tanden witter maken. 

Poetsen en flossen

Een goede mondhygiëne is een beproefde methode om je glimlach op zijn best te houden. Tandpasta’s polijsten vlekken zachtjes van het oppervlak van je tanden. Witmakende tandpasta’s werken op dezelfde manier met meer ingrediënten; ze bleken je tanden niet. Door te flossen verwijdert je voedsel en bacteriën die kunnen verharden tot tandplak, waardoor je tanden er dof en donkerder uitzien.

Olietrekken

Deze techniek is populair in de ayurvedische geneeskunde. Je spoelt een eetlepel olie (zoals sesam-, kokosnoot- of olijfolie) tot 20 minuten in je mond om de bacteriën eruit te “trekken”. Uit een recent onderzoek is gebleken dat het gebruik van kokosolie tandbederf kan voorkomen, maar er is geen wetenschap die dit kan ondersteunen, waardoor er een schittering ontstaat. Vergeet ook niet om regelmatig bij de tandarts langs te gaan voor een periodieke controle.

Baking Soda

Naast het helpen rijzen van het beslag, is het ook een mild schuurmiddel dat vlekken weg schrobt. Je zou kunnen proberen om een doe-het-zelf-pasta van zuiveringszout te gebruiken, maar je krijgt waarschijnlijk betere resultaten door over te schakelen op een tandpasta met natriumbicarbonaat. De studies tonen het borstelen met producten aan die zuiveringszout hebben zal op oppervlaktevlekken na verloop van tijd werken.

Appels, ananassen, aardbeien

Het appelzuur in de appels stimuleert het speeksel om de zuren weg te spoelen. Tandpasta’s met bromelaïne, een samenstelling in ananas, helpen de tanden te bleken. Maar er is geen bewijs dat het eten van deze vruchten je grijns doet glimmen. Sla de aardbeien ook maar over. Een studie in de Tandheelkunde vond dat het poetsen met een mengsel van deze vruchten en zuiveringszout geen witmakende effecten had. Nog erger is dat het citroenzuur in aardbeien het glazuur, de buitenste schil van je tand, kan afbreken.

Waterstofperoxide

Het is het bleekmiddel dat in de meeste witmakende kits voor thuis wordt gevonden. Het verandert eigenlijk de kleur van een tand. Een studie vond dat het schilderen van een vrij verkrijgbare gel met 6% waterstofperoxide op de tanden een merkbaar verschil maakte na 2 weken. De goedkope flessen met vloeistof die je in een drogisterij kunt kopen, hebben meestal een lager percentage. En de American Dental Association zegt dat het slingeren waarschijnlijk je tandvlees irriteert voordat het je tanden witter maakt.

Appelciderazijn

Gorgelen voordat je borstelt om te helpen bacteriën te doden en vlekken te verwijderen, zeggen ze. Je krijgt een wittere glimlach, zeggen ze.

Sorry, geen enkele studie bevestigt deze beweringen. Hoewel het de smaak van je saladedressing kan opfleuren, verwacht je niet dat appelciderazijn je tanden opfleurt.

Kurkuma

De warme, bittere specerij die bekend staat om de smaak van curry is ook een natuurlijke kleurstof die van witte stof een helder goud kan maken. Verondersteld wordt dat kurkumauma de tanden weer parelwit kan maken. Houd de mosterd echter vast. Er is geen solide onderzoek om dit te ondersteunen.

Kijk wat je eet.

Een onsje preventie is een pondje genezing waard. Voedingsmiddelen zoals donkere bessen en dranken zoals koffie, rode wijn en frisdrank zijn bekende overtreders, maar je hoeft ze niet op te geven. Geniet van deze met mate, en spoel met water direct daarna, zodat er minder kans is dat ze je tanden aantasten. (Wacht 30 minuten voor het poetsen om het glazuur te beschermen.)

Roken en pruimtabak kunnen ook vlekken veroorzaken, wat een andere reden is om te stoppen.

Pin It on Pinterest