Er zijn verschillende aandoeningen die plaats kunnen hebben in de mond. Het is daarom des te belangrijk om op regelmatige controle langs te gaan bij je tandarts

Koortslip

Je krijgt geen koortslip door koorts of verkoudheid, maar ze kunnen er wel door veroorzaakt worden. Het virus dat koortslip veroorzaakt wordt meestal doorgegeven via een kus, gedeeld gereedschap of ander nauw contact. Crèmes en zalven kunnen helpen bij het ongemak en de snelle genezing. Voor frequente zweren kan een recept nodig zijn. Koortslip is een zeer ernstig probleem in de mond. Andere problemen zijn onder meer zweren door kanker, slechte adem en mondkanker.

Spruw

Veroorzaakt door candida-gist komt de spruw het meest voor bij oudere volwassenen of baby’s. Maar een verzwakt immuunsysteem, antibiotica, diabetes, of bepaalde medicijnen — zoals ingeademde corticosteroïden — kunnen candida een kans geven om wild te groeien. Het wegvegen van de flarden zal pijn veroorzaken. Ga naar een dokter voor een vaste diagnose.

Zwarte Harige Tong

Deze pijnloze aandoening treedt op wanneer de kleine bultjes op de tong lang worden en de bacteriën die in de mond leven in de val lopen — waardoor de tong er zwart en behaard uitziet. Oorzaken kunnen zijn: antibioticagebruik, slechte mondhygiëne, roken, veel thee of koffie drinken en niet genoeg speeksel produceren. Het borstelen van de tong en het gebruik van een tongschraper is meestal alles wat je nodig hebt om de tong te behandelen, hoewel soms medicatie nodig is.

Aften

Niemand weet wat de oorzaak is van deze kleine, pijnlijke blaasjes in je mond. De oorzaken zijn onder andere overgevoeligheid, infecties, hormonen, stress en het niet krijgen van genoeg vitaminen. Deze zweren kunnen op de tong, wang en zelfs op het tandvlees verschijnen. Ze duren meestal een week of twee. Hardnekkige, ernstige zweren kunnen worden behandeld met verdovende crèmes of medicijnen op recept.

Leukoplakie

Leukoplakie is een reactie op een irriterende stof, zoals ruwe tanden, slecht passende kunstgebitten, roken en rookloze tabak. Het kan verschijnen als witte vlekken of plekken in de mond, is meestal pijnloos en kan niet worden afgeschraapt. Leukoplakie kan ook een precancereuze aandoening zijn. Hardnekkige plakken of andere veranderingen in de mond moeten door een tandarts worden beoordeeld.

Pin It on Pinterest